Predikaattien välissä, sota: Kapina kaikkea vastaan

II.

Kapitalismi ei ole yhtä kuin elämä, mutta se hallitsee ja määrittää elämää. Tällaisissa olosuhteissa kaikki yhteiskunnallisen elämän muodostavat käytännöt, kurinpito ja suhteet eivät ilmaise juuri muuta kuin riiston ja epätoivon syklejä. Jokainen yhteiskunnallinen käytäntö vaikuttaa kapinaan osallistuville akselilta, joksi arkinen kurjuus muuttuu. Niinpä kapinalla on kirjaimellisesti kaikki kohteenaan. Tuhoa kaikki; erityisesti se, mitä rakastat, oli mustan blokin ja vuoden 2009 valtausten pahankurinen älykkyys. Tämä kiteytyi vuonna 2011 lakkojen sarjana metropolin levinneessä sydämessä. Tunisiassa sytytetty tuli sai vastakaiukseen 10 000 tuhopolttoa. Yhdysvalloissa flashmob-hyökkäykset osoittautuivat kaikista pisimmälle kehittyneimmiksi ja kauheimmiksi esimerkeiksi tästä nykypoliittisesta ilmiöstä. Egyptissä niin kutsuttuun ”väkivallattomaan” vallankumoukseen kuului paloasemien sytyttäminen ilmiliekkeihin; sen loiston hetket eivät olleet palatsin piirittäminen, vaan yölliset matalan intensiteetin taistelut siviilien välillä. Lontoossa, kuten Ranskassa vuonna 2005, opiskelijaliike vastasi ensimmäisenä hallituksen kurjistamispolitiikkaan. Polttamisen ja pöllimisen alkaessa opiskelijaliike hajosi kuitenkin käsiin, ja sen subjektista tehtiin vanhentunut. Juuri nyt on käynnissä vuosisadan ajan koko väestöön kohdistetun produktiivisen tukahduttamisen ja rauhoittamisen kautta tarjottujen syvien ahdistusten purkautuminen. Nykykamppailua ei kuitenkaan kuvaa kansan yhtenäisyys, yhteiset vaatimukset, tai jaetut olosuhteet, vaan merkittävä ero on siinä, miten ihmiset aistivat sorron, riiston, ja kurjuuden. Se mikä näitä kamppailuja yhdistää on laajalle levinneet taktiikat, jotka hyökkäävät mitä tahansa subjektin tuotantoa vastaan. Laillisesta kuluttamisesta sosiaaliseen mediaan ja viattomaan sivustakatsojaan, kapina lakkauttaa puolueettomuuden hyökkäämällä lähimmän asian kimppuun, joka sanoo ”pääoma” tai ”poliisi”.

Tämä on toinen luku teoksesta Predikaattien välissä, sota: Teesejä nykykamppailusta. Muut osat:

Advertisement