Meidän kaikkien velvollisuus on yhdessä vastustaa natseja

Ensi lauantaina aion osallistua yhdessä ystävieni kanssa natseja vastustavaan mielenosoitukseen Turussa ja kehotan kaikkia elämää kunnioittavia ihmisiä tekemään samoin. Turku ilman natseja -mielenosoitus järjestetään 18. elokuuta 2018, jolloin kaupungissa on peräti kaksi äärioikeistolaista mielenosoitusta. Helsingistä ja Tampereelta järjestetään Turun  antifasistiseen mielenosoitukseen bussikuljetus.

Ensin Turussa aikoo marssia Jimi Karttusen taposta vastuussa oleva Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) ja tämän jälkeen äärioikeistoa Soldiers of Odinista Suomen Sisuun kokoava niin kutsuttu Kansallismielisten liittouma. Mielenosoituksiin osallistuvat pitkälti samat ihmiset, vaikka ensimmäinen mielenosoitus on avoimesti kansallissosialistinen ja jälkimmäinen taas pyrkii esiintymään epäpoliittisempana tapahtumana. Asetelma tuo aavemaisesti mieleen itsenäisyyspäivän, jolloin on kahtena viime vuonna nähty ensin PVL:n järjestämä avoin natsien mielenosoitus ja sitten ”epäpoliittinen” soihtukulkue.

Pohjoismainen Vastarintaliike ei valitettavasti esittelyjä kaipaa, sillä järjestön lukuisat väkivallanteot ovat saaneet viime vuosina runsaasti huomiota. Kuluneen vuoden aikana järjestö on esimerkiksi häirinnyt lasten koulupäivää Helsingissä ja tuhonnut sateenkaarilippuja Oulussa. PVL on kansallissosialistinen järjestö, jonka vihollisia ovat kaikki jotka eivät tunnusta järjestön ihmisvihamielistä aatetta. Tämän takia on meidän kaikkien velvollisuus vastustaa yhdessä järjestön pyrkimyksiä toimia kaduilla ja laajentaa tätä kautta toimintaansa.

Median ja valtion suunnalta tulevasta paineesta huolimatta antifasistit ovat onnistuneet ylittämään useita sudenkuoppia, joihin Suomessa tuore vastamielenosoituskulttuuri lankesi vuosina 2015-2016 ilmiön rantautuessa Suomeen. Itsenäisyyspäivänä 2015 arviolta 300 ihmistä vastusti äärioikeiston 612-kulkuetta. Itsenäisyyspäivänä 2016 määrä kymmenkertaistui ja PVL:n mielenosoitusta vastustanut Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi 3000 osallistujaa antifasistiseen mielenosoitukseen. Vuonna 2016 ”Kaupunki ilman natseja” -konsepti laajeni Tampereelle, jolloin PVL järjesti ensimmäistä kertaa mielenosoituksen Tampereella. Tuolloin 800 ihmistä vastusti dynaamisesti natsimielenosoitusta Tampere ilman natseja -mielenosoituksessa. Itsenäisyyspäivänä 2017 järjestettiin jälleen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus, johon osallistui toista vuotta peräkkäin noin 3000 ihmistä. Ensi viikonloppuna näiden suurten antifasististen mielenosoitusten sarja jatkuu, kun natsit yrittävät jalkautua ensimmäistä kertaa Turkuun ja paikalliset sanovat: Turku ilman natseja!

PVL ja vastaavat järjestöt ympäri maailmaa pyrkivät usein verhoamaan toimintansa sananvapauden käyttämiseksi tai puolustamiseksi. Viime vuoden lokakuussa PVL marssi Tampereella ”sananvapauden puolesta”. Samaa keppihevostelua sananvapaudella käyttävät natsit ympäri maailmaa, kuten yhdysvaltalaiset ystävämme kirjoittavat:

Äärioikeisto ja fasistiset organisaatiot ovat myös lähteneet mukaan sananvapausvillitykseen. Fasistit turvautuvat valtion suojeluun väittäen rasistisen, maahanmuuttovastaisen ja seksuaalivähemmistöjen vastaisen järjestäytymisen olevan osa lain suojaamaa sananvapautta. […] Fasistit yrittävät ilmaista näkemyksiään ”rauhanomaisesti” ainoastaan luodakseen perustan heidän väkivaltaiselle toiminnalleen. Koska fasistit tarvitsevat yhteiskunnallisen oikeutuksen vaikutelman voidakseen toteuttaa ohjelmansa, heille alustan antaminen puhumista varten avaa oven heille satuttaa ihmisiä fyysisesti. Vihaa edistävien ideologioiden julkiset puheet, riippumatta siitä pidätkö niitä itsessään väkivaltaisina tai et, aina täydentävät ja korreloivat väkivaltaista toimintaa. Liittämällä itsensä alistamiselle ja kansanmurhalle perustuviin liikkeisiin ja ideologioihin, fasistit paljastavat aikomuksena toteuttaa näitä väkivallan perinteitä – mutta ainoastaan jos he voivat luoda itselleen kannatuspohjan.

Vielä vuonna 2015 järjestetyn Meillä on unelma -mielenosoituksen aikaan tapahtuman järjestäjät olivat valmiita dialogiin Hommaforumin perustajiin kuuluvan Matias Turkkilan kanssa, vaikka tämän poliittinen toiminta on osaltaan vaikuttanut voimakkaasti rasismin normalisoitumiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Tällainen liberaali antirasismi törmäsi nopeasti omiin rajoitteisiinsa. Seuraavana vuonna Jimi Karttusen tapon jälkeen järjestetty Peli poikki -mielenosoitus oli selkeä edistysaskel antirasistisessa ja antifasistisessa toiminnassa. Kolme vuotta Meillä on unelma -mielenosoituksen jälkeen jopa Elina Pirjatanniemen kaltaiset liberaaleihin periaatteisiin sitoutuvat tolkun ihmiset myöntävät, että natsien kanssa ei voi käydä dialogia:

Jos uskoo, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, kansallissosialismia on vastustettava. Jos uskoo, että rotuoppi on hölynpölyä, kansallissosialismia on vastustettava. Jos uskoo, että seksuaaliset vähemmistöt ovat osa ihmisyyden kirjoa, kansallissosialismia on vastustettava. Jos uskoo parlamentaariseen demokratiaan, kansallissosialismia on vastustettava. Jos kaikki tämä tekee ihmisestä vastakkainasettelua hakevan ääripään edustajan, olen sellainen mieluusti.

Yhteisymmärryksen tavoittelu on yhteiskunnassa tärkeä arvo, mutta kaikkiin tilanteisiin se ei sovi. Jos vastapuoli ilmaisee avoimesti, ettei se kunnioita toisten perus- ja ihmisoikeuksia, yhteisymmärrykseen ei tarvitse pyrkiä.

Pirjatanniemi myös ihmettelee kolumnissaan, että ”Pohjoismaista vastarintaliikettä vastustavat tahot ovat saaneet kuulla hakevansa vastakkainasettelua. Tämä on hämmentävää. On nimittäin melko vaikea nähdä mitä muuta tolkun ihminen voisi tehdä kuin vastustaa kansallissosialismia.”. Viimeiset kolme vuotta olemme saaneet kuulla toistuvasti, miten natsien vastustajat verrataan natseihin. Uuden pohjanoteerauksen teki silloinen sisäministeri Paula Risikko, kun hän Jimi Karttusen tapon jälkeen alkoi rasismin ja natsismin tuomitsemisen sijaan puhua epämääräisesti äärijärjestöistä ja -liikkeistä. Meidän on oltava selväsanaisia vastustaessamme rasismia ja muita syrjinnän muotoja sekä niitä ajavia äärioikeistolaisia järjestöjä. Tämä vaatii kysymyksenasettelun purkamista ja muuttamista aina kohdatessamme puhetta ääripäistä ja ääriliikkeistä sekä huomion kohdistamista natsien vastustamiseen.

cropped-TurkuIlmanNatseja-1

Suomeen on kuitenkin vastustuksesta huolimatta kehittynyt tällä vuosikymmenellä niin laaja äärioikeistolainen ympäristö, että se ei tule katoamaan yhden järjestön lopettamisen myötä tai yhden onnistuneen (vasta)mielenosoituksen jälkeen. Tästä syystä myös natsien vastustamisen on oltava pitkäjänteistä, vuosien tai kenties jopa vuosikymmenien mittaista. Jos et koe vielä olevasi osa tätä jatkumoa, niin ensi lauantain mielenosoitus on erinomainen paikka aloittaa. Mainosta tapahtumaa somessa ja kasvokkain. Tule paikalle ystäviesi, perheenjäsentesi, harrastus- ja työkavereidesi kanssa. Ala välittää siitä mitä ympärilläsi tapahtuu ja näytä se muille.

Lähtiessämme Turussa kaduille meidän on kysyttävä toisiltamme, miten tämä mielenosoitus asettuu osaksi laajempaa antifasistista jatkumoa? Miten voimme pitkällä tähtäimellä tehdä natsien terrorikoneesta toimimattoman? Mitä meidän on tehtävä, jotta tulevaisuudessa jokaisessa natsien mielenosoituksessa olisi entistä vähemmän osallistujia ja antifasistisissa mielenosoituksissa entistä enemmän osallistujia? Meidän on toisin sanoen vastattava kysymykseen siitä, miten me vähennämme äärioikeiston voimaa ja miten me kasvatamme omaa voimaamme.

Sami Salmela

Lisätietoa lauantain mielenosoituksesta löydät tapahtuman kotisivulta ja Facebook-tapahtumasta.

Katso myös:

Advertisement