Yhdysvallat vetää Trumpin päätöksellä joukkonsa Syyriasta – miten käy Rojavan?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti yllättäen keskiviikkona 19. joulukuuta, että ISIS on nyt kukistettu ja Yhdysvallat vetää kaikki joukkonsa Syyriasta. Ilmoitus vaikuttaa tulleen yllätyksenä jopa suurelle osalle Yhdysvaltain valtion- ja armeijan johtoa, puhumattakaan kenttäväestä. Samana päivänä Yhdysvaltain ulkoministeriö hyväksyi pitkään Yhdysvaltain ja Turkin diplomaattisia välejä riivanneen kaupan 3.5 miljardin dollarin ilmatorjuntajärjestelmästä. Päätösten taustalla ovat pitkään jatkuneet kireät neuvottelut Pohjois-Syyrian autonomisen alueen, Rojavan, tulevaisuudesta, sillä NATO:n sotilaiden ja ilmavoimien läsnäolo on tähän asti estänyt naapurimaa Turkin haaveet kurdien itsehallinnon tuhoamisesta ja alueen miehittämisestä.

ISIS:n vastainen taistelu on vain pelinappula suurvalloille

Yhdysvallat on pitänyt Syyriassa noin 2000 sotilaan maajoukkoja ja hallinnut noin yhtä neljäsosaa Syyrian ilmatilasta kansainvälisen ISIS:n vastaisen koalition nimissä. Kobanen taistelun aikaan vuoden 2014 joulukuussa perustettu kansainvälinen sotilasliitto, Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR), on johtanut ISIS:n vastaista ilmasotaa, kun taas Syyrian kurdiliikkeen Kansan puolustusyksiköiden (YPG) ympärille perustettu paikallisten militioiden koalitio, Syyrian demokraattiset voimat (SDF), on ollut pääosin vastuussa maavoimista ja vapautettujen alueiden turvallisuudesta. Syyrian sisällissodan alkuvaiheissa syntynyt Rojavan vallankumous on laajentunut tämän koalition turvaaman ilmatilan suojissa yhä laajemmille alueille. ISIS:ltä vapautetuille alueille on luotu suoraan demokratiaan perustuva siviilihallinto Rojavan vallankumouksen periaatteiden, demokraattisen konfederalismin, pohjalta, jonka mukaan myös YPG ja SDF toimivat.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus ISIS:n kukistamisesta ja joukkojen vetämisestä tuli lähes kaikille osapuolille yllätyksenä, vaikka mahdollisuus onkin ollut viime kuukausina päivittäin esillä Turkin voimistaessa vaatimuksiaan ja hyökkäyksiään Rojavaan. Päätöksellä ei nimittäin ole mitään tekemistä ISIS:n kukistumisen kanssa. ISIS jopa hallitsee pieniä alueita Itä-Syyriassa, ja SDF:n viimeinen offensiivi Deir ez-Zorin maaseudun vapauttamiseksi ja turvaamiseksi on edelleen kesken. ISIS:n hallitsemilla alueilla on edelleen 2 000 – 5 000 taistelijaa, jotka ovat järjestön kokeneimpia ja uskollisimpia jäseniä ja pääosin Syyrian ulkopuolelta.

Kymmenettuhannet pohjoissyyrialaiset marssivat torstaina 20.  joulukuuta Kobanessa Yhdysvaltain lähtöpäätöstä ja Turkin miehitysaikeita vastaan.

Kansainvälisen ISIS:n vastaisen koalition viimeisimmän vuosineljännesraportin mukaan ISIS:llä on edelleen noin 20 000 – 30 000 taistelijaa Syyriassa ja Irakissa, ja järjestö on itse asiassa jopa kasvusuhdanteessa molemmissa maissa. Raportin mukaan ISIS on muuntunut kalifaatista “hybridiorganisaatioksi”, joka kykenee käymään tavanomaisen sodan lisäksi sissisotaa laajoilla alueilla Syyriassa ja Irakissa sekä tekemään yksittäisiä terrori-iskuja lähes missäpäin maailmaa tahansa. Raportti mainitsee jopa suoraan, että keskeistä ISIS:n uudelle voimistumiselle oli Turkin hyökkäys Afriniin aiemmin tänä vuonna ja sen aiheuttama katkos järjestön vastaisessa offensiivissa. Tuon kahden kuukauden tauon aikana ISIS ehti siirtää keskeisiä toimintojaan ja komentajiaan turvallisempiin paikkoihin, rekrytoida uusia taistelijoita, hankkia resursseja ja tehdä iskuja. Raportin arvion mukaan “ISIS:llä on vahva perusta kalifaatin jälleenrakentamiseksi”, jos se pystyy hyödyntämään heikkouksia alueen turvallisuustilanteessa.

Turvallisuustyhjiön lisäksi Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen on suuri moraalinen voitto jihadisteille, jotka ovat sitkeästi taistelleet ylivoimaista vihollista vastaan ja venyttäneet elinaikaansa. Yhdysvaltain päätöksen jälkeen heistä tulee kannattajiensa silmissä sankareita, jotka ovat tinkimättömästi ja voitokkaasti taistelleet Yhdysvaltain imperialismia vastaan. He voivat esiintyä tilanteen voittajina, ja lähteä uuteen hyökkäykseen sekä Syyriassa että Irakissa uuden sotilaallisen tyhjiön turvin.

Lisäksi Syyrian demokraattisilla voimilla on tällä hetkellä vangittuna tuhansia ISIS-järjestön vierastaistelijoita ja heidän perheenjäseniään. Vangittuja vierastaistelijoita on yhteensä 31 maasta Syyrian ulkopuolelta, eikä yksikään valtio ole suostunut ottamaan vangittuja kansalaisiaan vastuulleen. SDF on jo aiemmin ilmaissut, ettei se pysty yksin kantamaan vastuuta yli tuhannen sotarikollisen oikeudenkäynneistä tai edes vangitsemiskustannuksista. Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian demokraattisen federaation alueelle tarkoittaa, että tuhannet ISIS-vangit on sodan kiristyessä päästettävä vapaalle jalalle, siis takaisin kalifaatin alueelle ja sieltä takaisin Eurooppaan ja muualle maailmaan, koska niiden vangittuna pitämiseen ei ole resursseja sotatilan oloissa ja kansainvälisten joukkojen vetäytyessä. Ilmeisesti SDF:n yleisesikunta on jo keskustellut tästä mahdollisuudesta.

Trumpin päätös vetää joukot pois Syyriasta on täysin ristiriidassa sotilaslähteiden analyysien kanssa. ISISin “lopullinen kukistuminen” vaatisi vuosien työtä, kuten autonomisten solujen etsintää ja eliminointia sekä alueen infrastruktuurin ja yleisen turvallisuustilanteen jälleenrakennusta. Pentagon esitti vuoden 2019 budjettiin satoja miljoonia dollareita SDF:n taistelijoiden koulutukseen ja vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen. Samaan aikaan esimerkiksi Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton sanoi, etteivät Yhdysvaltain joukot tule lähtemään Syyriasta ennen kuin kaikki Iranin lähettämät ja kouluttamat joukot Syyriassa on kotiutettu tai hajotettu. Bolton lähestyy lausunnossaan Yhdysvaltain todellista poliittista tavoitetta, Iranin ja Venäjän vaikutusvallan patoamista.

Mikä on Rojavan tilanne?

Päätös Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä liittyy suoraan viime kuukausien kireisiin neuvotteluihin Syyrian sisällissotaan sotkeutuneiden valtioiden, erityisesti Turkin ja Yhdysvaltain, välillä. Turkki on Afrinin miehittämisestä lähtien painostanut Yhdysvaltoja vetämään tukensa Syyrian demokraattisilta voimilta, jotta Turkin asevoimat ja niiden kouluttamat ja aseistamat islamistimilitiat voivat miehittää myös Eufratin itäpuoliset kurdialueet.

Turkki on muun muassa pyörittänyt viikkokausien mediapeliä Saudi-Arabian Istanbulin suurlähetystössä tapahtuneen saudiarabialaisen oppositiojournalistin murhan ympärillä. Turkin salaisen palvelun julkaisemat yksityiskohtaiset tiedustelutiedot ruumiin paloittelusta ja hävittämisestä ovat osoittaneet jälkien johtavan syvälle Saudi-Arabian hallintoon, mikä on saanut Trumpin saudimyönteisen politiikan ja 110 miljardin dollarin asekaupat vastatuuleen Yhdysvalloissa.

Samaan aikaan Erdogan on painostanut Yhdysvaltoja hieromalla läheisempiä suhteita Putinin hallintoon. Esimerkiksi vuoden 2017 joulukuussa tehty miljardikauppa uudesta venäläisestä S-400 ilmapuolustusjärjestelmästä oli suora hyökkäys NATO:a kohtaan, sillä sotilasliiton periaatteet edellyttävät koko sotakaluston yhteensopivuutta muun NATO-kaluston kanssa. Venäläinen puolustusjärjestelmä ei ole yhteensopiva esimerkiksi Turkin käyttämien amerikkalaisten hävittäjien kanssa. Eilen keskiviikkona Yhdysvallat ja Turkki ilmoittivatkin päässeensä sopuun yhdysvaltalaisen Patriot-järjestelmän ostamisesta 3.5 miljardilla dollarilla, joka korvaisi venäläiset ohjukset.

Trumpin taipuminen Erdoganin paineen edessä on suora kädenojennus Turkille, sekä Venäjälle ja Iranille, jotka päätöksen myötä sementoivat vaikutusvaltaansa Syyriassa ja siten koko Lähi-Idässä. Nämä valtiot ovatkin ainoita, jotka ovat päätöksen positiivisesti vastaan, kun taas Yhdysvaltain perinteiset liittolaiset Ranska, Iso-Britannia ja Israel ovat ilmaisseet huolensa, hämmennyksensä ja närkästyksensä päätöksen seurauksista.

Rojavalle tämä päätös merkitsee eksistentiaalista uhkaa. Kuten kirjoitin huhtikuussa Toimituksessa julkaistussa artikkelissa:

Rojavan vallankumouksen itsepuolustus on poliittisella tasolla perustunut aina imperialististen voimien välisten ristiriitojen taitavaan hyväksikäyttöön […] [Syyria] on useiden geopoliittisten ja imperialististen intressien taistelutanner. Sen takia Rojavan diplomatia perustuu ymmärrykseen, ettei kapitalistinen ja imperialistinen blokki ole yhtenäinen, vaan syvien ristiriitojen repimä, ja naiden ristiriitojen hyväksikäyttö on hyödyllistä ja välttämätöntä vallankumouksen puolustamiselle ja laajenemiselle.

Tällä kertaa Yhdysvallat ei toimi imperialististen intressiensä mukaan, vaan kilpailijoidensa pussiin, mikä rikkoo Rojavan yleisen strategian täysin ja jättää sen omien voimiensa varaan. Tämä omien etujen tärveleminen selittää myös Trumpin päätöksen aiheuttaman vastarinnan laajuuden Yhdysvaltain armeijassa ja siviilihallinnossa, sekä länsimaisen ISIS:in vastaisen koalition sisällä. Käytännössä tämä tarkoittaa vihreää valoa Yhdysvalloilta Turkin sota- ja miehityssuunnitelmille Syyriassa ja/tai Assadin (siis Venäjän ja Iranin) etenemistä Eufratin yli Pohjoiseen ja Itään. Joka tapauksessa tämä tulee tarkoittamaan Yhdysvaltain poliittisen vaikutusvallan loppua Syyriassa, sillä Turkki, Venäjä ja Iran ovat jo sopineet uuden perustuslain laatimisesta Syyriaan, ja Venäjä ja Iran tulevat säilyttämään joukkonsa maassa.

Suurin osa Yhdysvaltain, Turkin, Iranin ja Venäjän välisten neuvottelujen sisällöstä on salaista, mutta tilanteen vakavuus on ollut nähtävillä jo joitakin viikkoja. Syyrian demokraattiset voimat keskeytti jo ISIS:in vastaisen taistelun marraskuun alussa ja veti joukkonsa Turkin rajalle. Tilanne kuitenkin normalisoitui hetkeksi ja SDF on jatkanut siitä lähtien ISIS:in vastaista taistelua. Valmistautumista Turkin hyökkäyksen uhkaan ei kuitenkaan siinäkään vaiheessa keskeytetty, päinvastoin koko Rojavan yhteiskunta näkyy olevan liikkeellä tämän uhkan ehkäisemiseksi, ja viime kädessä puolustautumiseksi hyökkäystä vastaan.

Rojavan naisliike on alkanut kouluttaa Kobanessa kaikki jäsenensä puolustamaan itseään, kansaa ja kaupunkiaan.

Pohjois-Syyrian demokraattinen itsehallinto julisti 12. joulukuuta yleisen sotamobilisaation. Julkaisemassaan tiedotteessa itsehallinnon toimeenpaneva komitea kutsui kaikkia demokraattisia voimia Syyriassa, Turkissa ja muualla vastustamaan välittömästi ja “kaikin voimin” Turkin miehityssuunnitelmia. Ainakin Rojavan naisliike ja TEV-DEM:in diplomatiakomiteaan kuuluvat 13 puoluetta ovat mobilisoineet voimansa täysin, ja alkaneet mobilisoida Rojavan väestöä, organisoida mediatyötä sekä tekemään välttämättömiä valmisteluja Rojavan puolustamiseksi hyökkäyksen tapahtuessa. YPG, SDF ja Rojavan kansa ovat vannoneet puolustavansa maata ja kansojen veljeyttä loppuun asti Turkin hyökkäyksen tapahtuessa.

Myös Rojavan itsehallintorakenne TEV-DEM kutsuu kaikkia Rojavan ystäviä toimimaan välittömästi Turkin pyrkimyksiä vastaan:

Kyseessä on koko Lähi-Idän laajuinen taistelu demokratianvastaisia ja fasistisia voimia vastaan. Tässsä vastarinnassa on pelissä koko Lähi-idän demokratisaatio. Kutsumme kaikkia Pohjois-Syyrian ihmisiä, Syyrian, Irakin ja Lähi-Idän kansoja, sekä koko ihmiskuntaa, nousemaan vastarintaan Turkin valtion hyökkäyksiä vastaan.

Johannes Kukko

Lue myös:

Advertisement