Ihmiset nousevat. Kaikkialla maailmassa.

Eri taustoista tulevat ihmiset ovat kokoontuneet yhteen vastustamaan kurjistamispolitiikkaa ja vaatimaan presidentti Sebastián Piñeran eroa massiiviseen mielenosoitukseen Chilessä. Kuvassa ylimpänä on Mapuche-kansan lippu.

Tämä kirjoitus on käännetty Plan C -ryhmän englanninnoksesta. Alkuperäinen teksti julkaistu ranskaksi 19. lokakuuta 2019 sivulla Désobéissance Ecolo Paris. Reilun viikon aikana tilanne on elänyt eri maissa, mutta teksti antaa yleiskuvan menossa olevan kansainvälisen kapina-aallon laajuudesta.

Elämme keskellä suurten vallankumouksellisten tapahtumien sarjaa, johon meidän on tartuttava maailmanlaajuisena ilmiönä, ei eristettyinä tapauksina. Arabikevään tavoin, vuosien 1936, 1968 ja 1989 hetkien tavoin, tämä syksy ei ole tavanomainen tai suotuisa, se on hallitsematon.

Jo päivien ajan olemme nähneet uutisvirroissamme ja valtamediassa lähes pelkästään erilaisia kapinoita ympäri maailmaa. Ihmiset kaikkialla nousevat vastustamaan johtajiaan, korruptiota ja epäoikeudenmukaisuutta. Tämä hetki todistaa sen, että tiesimme jo näistä epäoikeudenmukaisuuksista. Kapitalismi laahaa jo perässä ja kyse ei ole enää siitä onnistuuko se, vaan pikemmin siitä kuinka kauan se pysyy hengissä.

Ehdotamme seuraavaa (varmastikaan) ei-kattavaa listaa maailmanlaajuisesta tapahtumien virrasta, jotka ovat tapahtuneet aivan hiljattain:

Hong Kong lakia vastaan:

Massiivisia  mielenosoituksia, joihin on osallistunut joskus jopa 2 miljoonaa ihmistä. Instituutioita ja symboleita vastaan hyökätään, poliisi pidetään kurissa, hyvin organisoitu mellakka käyttää hienovaraisia taktiikoita.

Liike on kestänyt 6 kuukautta eikä näköpiirissä ole luovuttamisen merkkejä. Valtion liikkeeseen kohdistamat tukahduttamistoimet poliisista oikeusjärjestelmään ovat ainoastaan lisänneet liikkeen päättäväisyyttä.

Katalonian itsenäisyyden puolesta:

Itsenäisyysliikkeen 9 johtajan kovista vankeustuomioista alkaneisiin protesteihin on osallistunut Kataloniassa ja Barcelonassa satoja tuhansia ihmisiä, vaatien itsenäisyyttä alueelle ja armahdusta tuomituille.

Perjantaina 18. lokakuuta 500 000 ihmistä osallistui Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa suurmielenosoitukseen, jota seurasi yleislakko ja mellakoiden täyttämä yö.

Erittäin kovaotteinen Madridin poliisi on jo aiheuttanut jo yli 300 ihmiselle vammoja.

Voitto Ecuadorissa:

Polttoaineen hinnankorotuksesta alkunsa saanut liike kehittyi nopeasti ja radikalisoitui. Valtio vastasi nopeasti: poikkeustilan julistaminen, satoja pidätettyjä ja polisiiväkivaltaa. Kuitenkin jo 12 päivän aikana päättäväinen liike onnistui peruuttamaan polttoaineen hinnankorotukset!

Libanonin kapina kriisiä vastaan:

Jo useiden päivien ajan Libanonin pääkaupunki Beirut on ollut pysähdyksissä. Satoja tuhansia ihmisiä protestoi suurissa kaupungeissa. Laajalle levinnyt kapinamieliala sai alkunsa Whatsapp-puheluille säädetystä verosta.

Indonesia tankkeja vastaan:

Indonesiassa on syntynyt viime viikkoina laaja liike, joka protestoi korruptoituneita ja uskonnollisia lakeja vastaan. Indonesian pääkaupungissa Jakartassa on menossa suurmielenosoituksia, joiden vastassa on kymmeniä tuhansia poliiseja ja näiden tankkeja. Taistelu on ollut viime aikoina kovaa: kaksi opiskelijaa on kuollut ja satoja haavoittunut.

Haiti korruptiota vastaan:

Maassa on käynnissä lukuisia suuria mielenosoituksia ja mellakoita, erityisesti port-AUX-Princesissa.

Ihmiset alkoivat syyskuussa nousta vastustamaan polttoainepulaa ja vaaleilla valittujen edustajien korruptiota, ja ovat kohdanneet veristä tukahduttamista.

Chile liekeissä:

Chilessä on parhailaan käynnissä valtava kapinaliike hintojen korotuksia vastaan, joista alussa tapetilla oli erityisesti julkisen liikenteen hinnat. Maahan on julistettu poikkeustila mellakoiden, barrikadien ja liekkien seurauksena. On paljon puhetta armeijan komentamisesta kaduille sortamaan ihmisiä, eritysesti nuoria, jotka ovat olleet kamppailun eturintamassa alusta alkaen.

Kolumbian opiskelijaliike:

Syyskuun lopussa ja lokakuun alussa Kolumbiassa opiskelijoiden keskuudessa alkoi massaliike poliisiväkivaltaa vastaan ja yliopistolaitosten itsenäisyyden puolesta. Nuoriso pitää poliisin kurissa, eikä ole epäröinyt hyökätä kapitalismin puolustajia vastaan.

Veriset sortotoimet Irakissa:

Protestit ovat järisyttäneet Irakia lokakuun alusta lähtien, pääasiassa eteläisissä kaupungeissa. Valtavia riskejä ottavat mielenosoittajat vaativat työllisyyden parantamista ja julkisia palveluita sekä tuomitsevat korruption.

Liike on kohdannut veristä tukahduttamista. Yli 100 ihmistä on kuollut ja tuhansia haavoittunut.

Guinea sanoo ei presidentin kolmannelle kaudelle:

Suuri joukko guinealaisista eivät halua presidentti Alpha Condén jatkavan kolmannelle kaudelle. Viikon ajan väki on ollut kaduilla ja kohdannut hirvittäviä sortotoimenpiteitä. Kymmenen ihmistä on kuollut ja tusinoittain haavoittunut.

Meno jatkuu Algeriassa:

Muistamme alkuvuoden 2019 suuren presidentti Bouteflikan eroamiseen johtaneen liikkeen, mutta nykyiset mielenosoitukset eivät kalpene sen rinnalla! Massiiviset mielenosoitukset vastustavat korruptiota ja Bouteflikan valtaa (käytti sitä sitten hän itse tai joku muu). Eilen, tuhannet ihmiset marssivat läpi usein kaupunkien ja vaativat kenraali Ahmed Gaid Salahiin henkilöityvän järjestelmän loppua. Mielenosoituksia on jatkunut 35 peräkkäisenä perjantaina.

Egypti sotilasvoimaa vastaan:

Egyptissä alkoi syyskuussa merkittäviä mielenosoituksia, erityisesti pääkaupunki Kairossa. Mielenosoituksilla vastustetaan vuoden 2013 vallankaappauksesta lähtien vallassa ollutta kenraalia Sissiä.

Satoja ihmisiä on pidätetty ja lukuisia haavoittunut.

Ranskan keltaliivit ja mitä niiden jälkeen?

Pian on kulunut vuosi gilets jaunes (keltaliivit) liikkeen alkamisesta Ranskassa ja liikkeen juhlapäivä, viikonloppu 16.-17. marraskuuta, on jo laitettu kalenteriin. Uusi liike on lyhyydestään huolimatta kehittynyt pidempiaikaiseksi kampanjaksi ja jättänyt pysyvän merkin ranskalaiseen yhteiskuntaan, sekä onnistunut tämän lisäksi pysyvällä tavalla horjuttamaan valtaa.

Maa on räjähdyksen partaalla. Palomiehet ja lääkärit eivät kestä enää. Eläkeuudistus (jälleen uusi isku), poliisiväkivalta, keskiluokkaisen poliittisenvallan ja mediavallan voimistama islamofobia, Lubrizol-tehtaan katastrofi, kaikkiin yhteiskunnallisiin liikkeisiin kohdistuvat sortotoimenpiteet… Ainoastaan Macronin vallasta syökseminen on riittävä teko.

Kurdistan – Rojava

Muista tapahtumista poiketen, tai ainakin toisenlaisia vastarinnan muotoja saaden, Rojava tekee parhaansa vastustaakseen kaikin mahdollisin keinoin Turkin invaasiota. Kurdit, sosiaalisten, demokraattisten ja feminististen arvojensa ajamina, vastustavat verenhimoisen armeijan hyökkäystä, jolla diktaattori Erdogan haluaa tuhota toiveet itsenäisestä ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta.

***

Voisimme myös puhua viime aikaisista kapinoista  Sudanissa, Syyriassa, Brasiliassa, Papuassa, Zimbabwessa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja luultavasti monissa muissa paikoissa, joista emme tiedä uutisoinnin puutteen vuoksi.

Menossa oleva jakso on mielestämme Ihmisten syksy (Autumn of People). Yllättävä vastarinnan taskujen moninkertaistumista kaikkialla maailmassa ei voi pitää toisistaan irrallisina tapahtumina. Menossa olevat kapinat ovat linkittyneitä. Niitä yhdistää toiveet, vaatimukset, radikaalisuus ja osallistujien valtavat määrät.

Maailma on tänä päivänä murtumispisteessä. Autoritarismin, korruptoituneiden johtajien ja laajalle levinneen kurjistamispolitiikan edessä ihmisillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin mennä kaduille, kohdata poiisi, ja kaataa olemassa olevat vallat. Elämme keskellä suurten vallankumouksellisten tapahtumien sarjaa, johon meidän on tartuttava maailmanlaajuisena ilmiönä, ei eristetyinä tapauksina. Arabikevään tavoin, vuosien 1936, 1968 ja 1989 hetkien tavoin, tämä syksy ei ole tavanomainen tai suotuisa, se on hallitsematon.

Advertisement