Meksikon poliisi hyökkäsi brutaalisti lakkoilevien opettajien kimppuun

oaxaca-teacher-1920x1080

Kymmenen vuotta vuoden 2006 Oaxacan kommuunin jälkeen opettajat ovat palanneet barrikadeille Meksikossa – ja jälleen kerran valtio vastaa raa’alla voimalla.

Perjantaina 17. kesäkuuta julkaistussa kannanotossa zapatistit kysyivät seuraavat kysymykset Meksikossa meneillään olevasta opettajien lakosta:

He ovat hakanneet heitä, kaasuttaneet heitä, vanginneet heitä, uhkailleet heitä, ampuneet heitä epäoikeudenmukaisesti, haukkuneet heitä ja julistaneet de facto piiritystilan Meksiko Cityyn. Mitä seuraavaksi? Järjestävätkö he opettajien katoamisen? Murhaavatko he heidät? Oikeasti? Tehdäänkö ’koulutuksen’ uudistus uhraamalla opettajien verta?

Sunnuntaina 19. kesäkuuta valtio vastasi näihin kysymyksiin sanomalla voimakkaasti ”kyllä”. Vastaus tuli konekivääritulituksen muodossa, jonka liittovaltion poliisi suuntasi opettajien ja asukkaiden kimppuun heidän blokatessaan moottoritietä Nochixtlánissa. Nochixtlán on Oaxacan osavaltion eteläisessä osassa oleva kaupunki, joka sijaitsee suunnilleen 80 kilometriä luoteeseen pääkaupunki Oaxacasta.

Alussa Oaxacan turvallisuudesta vastaava ministeriö vakuutti liittovaltion poliisin olleen liikkeellä aseettomana, ”kantamatta edes pamppuja”. Runsaan kuvallisen todistusaineiston ja uhriluvun kasvaessa viranomaiset myönsivät liittovaltion poliisin ampuneen blokkausta tappaen kuusi ihmistä. Samaan aikaan lääkärit Nochixtlánissa julkaisivat listan, jonka mukaan kuolleita oli kahdeksan, haavoitettuja 45 ja kadonneita 22. Maanantaina lakkoa johtava opettajien CNTE-ammattiliitto (Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educación) kertoi sunnuntaina tapettuja olleen kymmenen, mukaan lukien yhdeksän Nochixtlánissa.

CNTE:n kuuluvat opettajat ovat olleet 15. toukokuuta lähtien lakossa, jonka kestoa ei ole määritelty. CNTE on 200 000 ihmisestä koostuva radikaali ryhmä, joka on osa laajempaa opettajien SNTE-ammattiliittoa (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educación). SNTE on 1.3 miljoonalla jäsenellään isoin ammattiliitto Latinalaisessa Amerikassa. Lakkoilevien opettajien ensisijainen vaatimus on kumota Meksikon presidentti Enrique Peña Nieton vuonna 2013 alulle panema ”koulutusuudistus”.

Uusliberalistinen suunnitelma pohjaa Meksikon ja OECD:n sopimukseen vuonna 2008. Uudistuksen tarkoituksena on standardisoida ja yksityistää Meksikon julkinen koulutusjärjestelmä sekä heikentää opettajien ammattiliiton voimaa. Opettajat vaativat myös lisäinvestointeja koulutukseen, vapautta kaikille poliittisille vangeille ja mielipidevangeille, oikeutta 43 Ayotzinapassa kadonneelle opiskelijalle ja totuuden heidän katoamisestaan, sekä ylipäänsä loppua uusliberalistisille rakenneuudistuksille.

Valtio on kieltäytynyt edes puhumasta ammattiliitolle ja on sen sijaan sijoittanut tuhansia osavaltion poliiseja ja santarmeja alueille, joissa lakko on voimakkain – etupäässä Oaxacaan, Chiapasiin, Michoacáan ja Mexico Cityyn, vaikka myös sellaisiin osavaltioihin kun Guerrero, Tabasco ja Veracruz.

Myöhäisillan hyökkäys blokkaamisen takia valtion koulutusinstituutin (IEEPO) eteen leiriytyneiden opettajien kimppuun yli tuhannen poliisin voimin johti nopeasti opettajien ja asukkaiden mobilisaatioon 11. kesäkuuta Oaxacassa. Barrikadeja pystytettiin ja moottoriteitä blokattiin jo varhain seuraavana aamuna. Tämän lisäksi lauantaina pidätettiin kaksi CNTE:n Oaxacan osaston (Osasto 22) johtohenkilöä Oaxacassa ja Mexico Cityssä sekä annettiin pidätysmääräys 24 muusta ammattiliiton johtoon kuuluvasta henkilöstä.

Nochixtlán oli yksi paikoista, jossa blokkaukset alkoivat 12. kesäkuuta. Viikon ajan tämä onnistui estämään satojen osavaltion joukkojen pääsyn Oaxacan kaupunkiin. 14. kesäkuuta tehtiin kymmeniä blokkauksia, sillä kyseisenä päivänä kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät kaduille muistaakseen viisi kuukautta kestäneen vuoden 2006 kapinan kymmenettä vuosipäivää.

CNTE kontrolloi eri puolilla osavaltiota 37 kriittistä pistettä, jotka olivat osittain blokattu pakkolunastetuilla säiliöautoilla. Blokkaukset olivat niin tehokkaita, että ensimmäisen luokan bussilinjaa ajava ADO ilmoitti toistaiseksi peruvansa kaikki matkat Mexico Citystä Oaxacaan. Liittovaltion poliisi aloitti lisäjoukkojen lennättämisen Oaxacan kaupungissa sijaitseville lentokentille, Huatulcoon rannikolla ja Ciudad Ixtepeciin kannaksella.

Sunnuntaiaamuna osavaltion ja valtion poliisin hyökkäys opettajien ja heidän tukijoidensa kimppuun alkoi toden teolla. Nochixtlán puolusti blokkausta neljän tunnin ajan poliisin rynnistystä vastaan, mikä johti aiemmin mainitun yhdeksän ihmisen kuolemaan. Poliisi otti haltuunsa paikallisen sairaalan ja kielsi kaikkia univormuttomia tulemasta sisään. Haavoittuneita mielenosoittajia hoidettiin paikallisissa kirkoissa ja kouluissa, mikä tulee todennäköisesti johtamaan lisäkuolemiin tarvittavan hoidon puutteessa.

Seuraavaksi poliisi hyökkäsi sunnuntaina blokkauksen kimppuun Hacienda Blancassa, yhdentoista kilometrin päässä Oaxacan kaupungista. Poliisi ampui kyynelkaasua helikoptereista muun muassa tilapäisenä terveyskeskuksena palvelleeseen kouluun. Paikan päältä saatujen raporttien mukaan poliisi ampui myös kovilla.

Poliisi aloitti ovelta ovelle vierailut ja piilossa olevien ihmisten etsinnän hajotettuaan blokkauksen. Poliisin edetessä Oaxacan kunnan rajoille syntyi voimakkaita yhteenottoja Vigueran naapurustossa Juárez monumentin luona. Poliisi ampui jälleen kovilla, haavoittaen nuorta miestä, joka lopulta kuoli haavoihinsa. Hän oli päivän kymmenes tapettu. Yksi henkilö lisää kuoli lähellä Juchitán blokkausta, Tehuantepecin kannaksella, kun protesteista raportoinut toimittaja ammuttiin ”tuntemattomien henkilöiden” toimesta epäselvissä olosuhteissa.

Sunnuntai-iltana poliisi aloitti sähköjen katkaisemisen useilla Oaxacan kaupungin alueilla ja julkinen liikenne keskeytettiin. Tämän pelättiin olevan merkki osavaltion ja valtion joukkojen aikeista ottaa kaupunki ja opettajien leiripaikkana toimiva Zócalo niminen päätori haltuunsa. Tätä kirjoittaessa tällaista hyökkäystä ei ole vielä tullut ja Oaxacassa on käynnissä noin 30 moottoritien blokkausta sekä barrikadeja kaupungin historiallisessa keskustassa. Poliisi ja santarmit hyökkäsivät blokkauksen kimppuun Salina Cruzissa, merkittävässä satamakaupungissa, mutta opettajat ja muut asukkaat onnistuivat puolustautumaan.

Maanantaina ainakin 40 000 ihmistä marssi Oaxacassa protestoidakseen sunnuntaista valtion väkivaltaa vastaan. Kahdeksankymmentäyksi kansalaisjärjestöä julisti ”humanitaarisen hälytyksen koskien valtion aseellista hyökkäystä siviiliväestön kimppuun”. On syytä panna merkille, ettei yksikään sunnuntaina tapetuista ollut opettaja. Oaxacan kuvernööri Gabino Cué väitti opettajien olleen vähemmistössä blokkauksilla. Tämä oli hänen yrityksensä vähentää kamppailun oikeutusta, mutta havainto kertoi sen sijaan opettajien lakon luomasta solidaarisuudesta.

Maanantaina myös joukko merkittäviä oaxacalaisia taiteilijoita julkaisi kutsun lopettaa valtion tukahduttamistoimet ja iltapäivällä järjestettiin ”kulttuurinen barrikadi tukahduttamista vastaan”. Oaxacan alkuperäiskansojen ministeri erosi protestina ja opiskelijat ottivat haltuunsa Benito Juárezin autonomisen Oaxacan yliopiston (UABJO) mukaan lukien sen radioaseman, Radio Universidadin.

Viereisen Chiapasin osavaltion opettajat organisoivat blokkauksia useissa eri pisteissä pääkaupunki Tuxtla Gutiérrezissa. Poliisi otti kiinni yhdeksän ihmistä, mukaan lukien toimittajia, solidaarisuusmielenosoituksessa Mexico Cityssä. Poliisi uhkasi raiskata kiinniotetut naiset ja heitä ahdisteltiin seksuaalisesti. Kaikki kiinniotetuista vapautettiin myöhemmin.

Tilanne jatkaa kehittymistä ja muuttuu nopeasti. Yksi asia on varma: kymmenen vuotta Oaxacan kansojen kokouksen (APPO) jälkeen vastarinnan hehkuva hiili on roihahtanut jälleen liekkiin, kuten on myös valtion brutaalisuus ja halu murskata vastarinta kokonaan ja lopullisesti.

Scott Campbell

Scott Campbell on Kalifornian Oaklandissa asuva radikaali kirjailija ja kääntäjä. Hän on asunut vuosia Oaxacassa ja muualla Meksikossa. Hänen artikkelejaan julkaistaan säännöllisesti El Enemigo Común and It’s Going Down sivuilla. Kirjoitus on käännetty englanninkielisestä artikkelista Mexican police brutally attack Oaxaca’s striking teachers, joka on julkaistu alun perin Roar-verkkolehdessä 21. kesäkuuta 2016. Helsingissä järjestetään keskiviikkona 29. kesäkuuta mielenosoitus solidaarisuudenosoituksena Meksikossa lakkoileville opettajille.

Advertisement