Nuit Debout: Ranskan toreilla rakennetaan avointa liikettä

NuitDeboutFeministAssembly-1920x811
Feministisen komitean yleiskokous Tasavallan aukiolla (Place de la République) Pariisissa. Kuva Elliott Verdier

Paolo Gerbaudo haastattelee aktivisti Baki Youssoufouta Nuit Debout -liikkeestä.

Mikä on tämän liikkeen kantava voima? Onko se el-Khormi nimellä tunnettu työlaki vai onko kyse jostain laajemmasta?

Mielestäni ihmiset liittyivät tähän liikkeeseen työlain takia. Tavallaan se oli kuitenkin ainoastaan alkuperäinen syy mobilisoinnin aloittamiselle. Useimmat ihmisistä tulevat liikkeeseen, koska he kokevat demokratian olevan ongelmissa Ranskassa.

Tälle tunteelle on olemassa kaksi syytä. Ensinnäkin, el-Khormi lakialoite osoittaa, että vasemmisto- ja oikeistopuolueissa ei ole eroja. Lain on tehnyt Sosialistinen puolue, mutta kyseessä on selvästi oikeistolainen laki. Toiseksi, ihmiset ovat ymmärtäneet, että marraskuun 13. päivän terroristi-iskujen jälkeen laaditut turvallisuuslait uhkaavat kansalaisvapauksia. Hallitus on käyttänyt terrori-iskuja tekosyynä supistaessaan vapauksiamme.

Nuit Debout näyttää hyvin samanlaiselta kuin torien liikkeet vuonna 2011. Taktiikoissa on kuitenkin myös eroja. Ihmiset esimerkiksi pystyttävät joka päivä teltan uudestaan ja pakkaavat ne mukaansa joka yö pysyvän leirin sijasta. Mistä tämä johtuu?

Nuit Debout ei ole valtaus sillä uskomme, että vuoden 2011 liikkeet voitettiin juuri siksi, että ne olivat valtauksia. Ongelma on siinä, että kun on kyseessä valtaus armeija tai poliisi voi aina tulla ja häätää sinut torilta. Aloittaessamme tämän liikkeen sanoimme, ettemme aio aloittaa valtausta. Emme valtaa tätä tilaa, me ainoastaan pysymme täällä ja käytämme tilaa käydäksemme keskusteluja. Emme laita pystyyn rakenteita, emmekä rakenna esteitä.

Miten poliisi on reagoinut tähän?

He eivät todellakaan tiedä mitä tehdä, koska heidän tullessa hajottamaan väkijoukkoa ihmiset päästävät heidän sisään. Liike ei pääosin reagoi tähän. Poliisin annetaan ainoastaan tehdä näin, koska heti heidän lähdettyä voimme yksinkertaisesti tulla takaisin. Käytämme kommunikaatiokanaviamme ja sosiaalista mediaa kertoaksemme ihmisille aikovamme taas tavata yleiskokousta varten. Emme tarvitse tähän vakituista paikkaa.

Voitko kuvata liikkeen eri osia? Miten edustavia vasemmistolainen Convergence des Luttes ryhmäkunta ja sen älyllinen johtaja Frédéric Lordon ovat?

Convergence des Luttes edustaa ainoastaan liikkeen yhtä osaa. He ajattelevat ammattiliittojen yhä olevan tärkein yhteiskunnan muuttamiseen kykenevistä voimista ja toimivat vasemmistolaisessa Front de Gauche puolueessa. Monet ihmiset torilla ovat eri mieltä tästä. Emme luota puolueisiin ja ammattiliittoihin, sillä ajattelemme myös niiden molempien olevan syyllisiä nykyiseen tilanteeseen.

Tämän lisäksi myös strategiassa on eroja. Convergence des Luttes haluaa yhdistää jo kamppailussa mukana olevat ihmiset. Olemme tätä vasemmiston perinteistä näkemystä avoimempia. Haluamme avata oven ihmisille, jotka eivät ole vielä mukana kamppailussa, mutta jotka ovat valmiita mobilisoitumaan useiden eri asioiden ympärille. Haluamme olla avoimia jokaiselle, kunhan he noudattavat perusperiaatteita: ei rasismia, ei seksismiä, ei homofobiaa ja ei antisemitismiä.

Miten nykyinen liike eroaa aiemmista liikkeistä Ranskassa?

Tämä liike on avoin. Käytämme aikaa toistemme tarkasteluun pitääksemme kaikista huolta, ollaksemme avoimempia ja käytämme enemmän aikaa kysymyksistä keskusteluun – koska kaikilla ei ole samanlaista taustaa. Yritämme myös päivittää kieltämme ja käytäntöjämme sekä tehdä ideoistamme nykyaikaisempia.

Esimerkiksi minä olen anarkisti, mutta tämä ei voi tarkoittaa vanhaa anarkismia. Meidän pitää sopeuttaa ideamme ja tekomme nykyaikaan. Meidän pitää sopeuttaa tapamme tehdä asioita Facebookin ja Twitterin kaltaisiin sosiaalisiin medioihin. Lopuksi, liike on väkivallaton eikä halua rikkoa lakia, vaan käyttää lakia ollakseen tottelematon. Tämä on aivan uusi ja paradoksaalinen, mutta voimakas, asia.

Jotkut ihmiset ovat silti kritisoineet, ettei liike ole riittävän avoin. Pitääkö tämä paikkansa?

Mielestäni tämä on yhä haaste liikkeelle, mikä heijastelee laajempia ongelmia ranskalaisessa yhteiskunnassa ja sitä faktaa, että on olemassa syrjittyjä ihmisiä. Liike on selkeästi monimuotoisempi verrattuna suurimpaan osaan vasemmistolaisia liikkeitä tai La Bastillen valtaukseen vuonna 2011, jossa osanottajista 90% tuli yhteiskunnallisista liikkeistä ja vasemmistosta.

Meidän tulee myöskin olla entistä avoimempia suhteessa erilaisiin etnisiin yhteisöihin ja lähiöiden asukkaisiin. Tällä hetkellä liike ei saavuta näitä ihmisiä, koska he eivät ole edustettuna liikkeessä. Tämä vaatii meiltä paljon enemmän vaivannäköä.

Paolo Gerbaudo on sosiologi Lontoon King’s Collegesta, jossa hän johtaa Digitaalisen kulttuurin keskusta sekä tutkii yhteiskunnallisia liikkeitä ja digitaalista politiikkaa. Hän on julkaissut kirjat Tweets and the Streets (Pluto, 2012) ja The Mask and the Flag (Hurst, 2016).

Haastattelu on käännetty englanninkielisestä tekstistä Nuit Debout: building an open movement in France’s squares, joka on julkaistu alun perin Roar-verkkolehden nettisivuilla 3. toukokuuta 2016. Saadakseen kattavamman kuvan liikkeen laadusta kannattaa tutustua muihin käännösteksteihin:

#NuitDebout: liike kasvaa Ranskan toreilla

Rebellion partout – kapina kaikkialla

Nuit Debout – Yö jalkeilla

Advertisement